Je hoort het regelmatig voorbij komen, ‘luister goed naar je lichaam’. Maar dat klinkt soms zo makkelijk, maar hoe doe je dat dan? Hoe werkt dat? En wanneer weet je of je goed naar je lichaam luistert en wat zijn de signalen? In deze blog deel ik met jullie hoe je de signalen kan herkennen en geef ik jullie tips. Maar eerst dit. Ik dacht altijd, ‘haha, lekker makkelijk praten’ of ‘wat moet je dan voelen?’. Tot dat ik de afgelopen periode zelf heb mogen ervaren hoe het is, als je lichaam signalen afgeeft! Als jij tijdig de signalen kan herkennen en ernaar luistert kan je ergere klachten voorkomen. Want wanneer het lekker met je gaat, barst je van energie, krijg jij werk (wat je leuk vindt) makkelijk gedaan en sta je in je kracht!

Je lichaam kan twee verschillende signalen afgeven!

Je lichaam kan duidelijke en minder duidelijke signalen afgeven. Waardoor je het niet altijd gelijk opmerkt, of dat het lastiger is om het op te merken. Een duidelijk signaal is bijvoorbeeld dat ons lichaam aangeeft dat we trek hebben, of dat je naar het toilet moet. Dit zijn duidelijke signalen die de meeste mensen ervaren, opmerken en ze kunnen er wat aan doen. Maar wat als je lichaam minder duidelijke signalen aangeeft? Hoe herken je die en als je ze herkent, neem je ze dan serieus? Hieronder een aantal signalen;

Opgelet! Merk jij dat je meerdere signalen herkent? Dan kan het maar zo zijn dat je lichaam aan de bel trekt! Je lichaam vraagt om rust, of je lichaam geeft aan dat je niet goed naar je gevoel/hart luistert. Eigen verhaal: De afgelopen periode ervaarde ik verschillende minder duidelijke signalen. Ik realiseerde mij dat het te maken had met de keuze die ik had gemaakt. Blijf ik nog jaren in loondienst of ga ik mijn droom als digital Nomad achterna. Na een aantal weken en een gesprek met een coach, besloot ik mijn hart en gevoel te volgen en mijn keus te wijzigen. Ik ga voor het realiseren van mijn droom en vanaf dat moment kreeg mijn lichaam rust en kon herstellen van de signalen. Maar ook begon de energie door mijn lijf te stromen en stond ik weer in mijn kracht! Mijn lichaam bevestigd dat ik de juiste keus heb gemaakt! Hoe fijn is dat?!

Gewoon doorgaan. De signalen zijn niet altijd even duidelijk, of je kan misschien de link nog niet helemaal leggen. Of je denkt oh, het is af en toe waardoor je het laat voor wat het is. Maar als je het te lang gaat negeren, niks mee gaat doen of denkt gaat wel weer over, terwijl er meer signalen bijkomen, kan het alleen maar erger worden. En daarom is het zo ontzettend belangrijk dat jij jezelf leert kennen zodat je sneller de signalen kan herkennen en kan luisteren naar je lichaam. Tijd voor een aantal tips en tricks!

  1. Check in bij jezelf en leer te voelen

Check regelmatig bij jezelf in, hoe voel jij je echt? Krijg jij energie van de dingen die jij doet? Zijn er dingen die jij graag anders wilt doen? Sta jij voldoende in je kracht? Heb je pijntjes? En zo kan jezelf veel vragen stellen maar kies vragen uit die voor jou het belangrijkste zijn. Probeer jezelf beter te leren kennen, op deze manier herken je de signalen ook beter. Lukt dit in een keer, nee, waarschijnlijk niet, het kost tijd en oefening. Wil jij bij jezelf inchecken? Dan kan het fijn zijn om dit op een rustig plekje te doen zonder prikkels en jezelf vragen te stellen.

2. Ga het gevoel aan en negeer het niet!

Ervaar jij signalen, loop er dan vooral niet van weg en kijk waar het vandaan komt. Sta stil in het moment en ga onderzoeken, waar komt dit vandaan? Schrijf de signalen en je gevoel op, maak het zichtbaar voor jezelf. Merk je dat je vastloopt of dat je het lastig vindt om er grip op te krijgen, kan je er ook voor kiezen een coach in te schakelen. Wat overigens heel normaal is, heb ik zelf de afgelopen periode ook gedaan. Huh, een coach schakelt een coach in? Ja, waarom niet?

Hoe meer jij signalen bij jezelf kan herkennen, hoe sneller jij de link kan leggen en kan ingrijpen! Voorkom vooral ‘pijntjes, pijnstillers en door!’ Het allerbelangrijkste is dat jij in je kracht blijft staan!

3. Je lichaam geeft het niet zomaar aan!

Je lichaam probeert je te helpen in situaties, het geeft je signalen af en het is belangrijk dat je die serieus neemt. Leer jezelf beter en beter kennen om jezelf weer in balans te kunnen brengen. Plan ook momenten voor jezelf in, desnoods blok je je agenda hiervoor. Neem af en toe is even het moment waarbij je offline gaat, waarbij je echt even een bent met jezelf, tijd om te voelen en te ervaren. Dit kan voor iedereen anders zijn.

Loop niet weg van wat er gaande is in je lichaam. Luister en gun je lichaam hetgeen wat het nodig heeft om weer in balans te komen. En gun jezelf om echt je in eigen kracht te staan.