Ken je dat gevoel? Dat je je druk maakt om wat anderen van je denken of vinden? En iemand tegen je zegt, “ach, maak je niet zo druk om wat anderen van je denken. Laat het links liggen en ga door!”. Ja, ja, lekker makkelijk praten! Je druk maken over wat anderen van je vinden of over je denken is ook zo ontzettend zonde! Waarom? Je weet dat als jij je hierover druk maakt, dit ook invloed heeft op hoe jij je voelt, gedraagt en uiteindelijk ook keuzes maakt. Maar ook kost het veel energie. Ik ben van mening dat iedereen het kan leren om zich minder druk te maken over andermans mening. Hierover vertel ik jullie meer in deze blog!

Eerst dit! Het is een natuurlijke reactie van ons brein! Ons brein wil ons namelijk beschermen tegen falen en/of afwijzing. Het probeert ons in onze veilige en vertrouwde omgeving te houden. Maar als we bezig zijn met andermans mening en oordeel, kan jij daar onzeker en onrustig door voelen.

Eigen ervaring: Ik heb mij vaak genoeg druk gemaakt! Afgelopen jaar nog, bij de eerste stappen om mijn droom te realiseren. Een grote sprong te wagen, waarbij ik ga stoppen in loondienst en mijn eigen business ga runnen. Ik heb genoeg gedachten gehad en mij met dit onderwerp beziggehouden. Wat een natuurlijke reactie was van mijn brein. Mijn leven hier in Singapore is goed en toch kies ik ervoor om de sprong te wagen. Een stap die om veel lef vraag en die niet in een dag gezet is. Dit koste tijd. Maar ik wist wel heel goed waarom ik het wilde doen. Ik omringde mij met mensen die energie gaven, mij in mijn kracht lieten staan en mij steunde in de beginfase.

Door bewust te worden van mijn gedachten merkte ik dat het mij juist zou tegenhouden. Ik moest de gedachten loslaten, mijn aandacht daar niet oprichten. De eerste stappen zijn nou eenmaal spannend, maar als je die stappen hebt gezet, groei je enorm! Je maakt je vertrouwde comfort zone groter en groter! Op dit moment volg ik volledig mijn gevoel en ga ik bewust om met mijn gedachten. Dat neemt niet weg dat ook ik soms de gedachten heb, maar ik herpak mijzelf snel. Het hoort erbij, herpak jezelf en ga weer door!

Durf te gaan en leef vooral je leven op jou eigen unieke manier!

Je niet druk maken over wat anderen denken of vinden? Is zeker niet makkelijk? Maar ook niet onmogelijk! We kunnen dit leren! De eerste stap is bewustwording, wees je bewust van je eigen gedachten en jou (lichamelijke) reactie daarop. Noteer je gedachten en onderzoek waar het vandaan komt. En vraag jezelf vervolgens af is dit een realistische gedachten? Weet jij zeker dat dit de reactie kan zijn? Of denk jij dat dit gaat gebeuren? Krijg inzicht in jouw reactie erop! Lig er wakker van? Ben je onrustig? Word je er onzeker van? Door bewust te zijn van de gedachten kan je er makkelijker op inspelen, wat jou uiteindelijk weer meer rust oplevert.

Blijf dicht bij jezelf! Het aller makkelijkste wat we kunnen doen is de weg met de minste weerstand kiezen, voor zekerheid gaan.

Tijd voor een aantal tips!

1. Volg je eigen passie & droom!

Hoe maak jij op dit moment keuzes in je leven? Maak jij keuzes omdat anderen vinden dat je de keuze moet maken? Of omdat iedereen het zo doet? Of omdat je bang bent te falen en of afgewezen te worden? Als jij op deze manier keuzes maakt, dan is het tijd om jezelf echt te leren kennen! De zoektocht naar jezelf aan te gaan! Wie is die unieke JIJ? Wat wil jij heel graag? Wanneer sta jij volledig in je eigen kracht? Wat geeft je energie? Om je vervolgens af te vragen, wat heb ik nodig om tot dit gewenste resultaat te komen?

Follow your dreams!

2. Maak je niet druk om wat anderen van jou denken!

We zijn zo goed in ons druk te maken over wat anderen van ons denken. We vullen gerust zelf antwoorden in. Maar het is belangrijk dat jij neutraal blijft, ga niks voor anderen invullen. Wil jij het graag weten? Vraag het ze dan, in plaats van zelf in te vullen! Wees bewust van je eigen gedachten!

Geluk begint bij je eigen gedachten en de dingen die jij tegen jezelf zegt iedere dag weer!

3. Heb vertrouwen

Bouw aan je eigen zelfvertrouwen. Doe wat goed voelt voor jou en straal dit uit! Er zullen altijd mensen zijn die een mening hebben en of willen uiten, ook goed, laat mensen dat lekker doen. Maar laat je jezelf er niet door beïnvloeden, leef je leven op de manier hoe jij dat graag wilt!

4. Je hebt maar 1 leven en leef deze op jouw eigen manier!

Het leven is kort en het is zo onwijs belangrijk dat jij je leven, leeft op de manier hoe jij dat graag wilt. Maak je eigen unieke verhaal van het leven! Droom groot & leef groot!

5. Kleine stapjes, zijn ook stapjes!

Je kan het niet in een keer loslaten en veranderen, dit kost tijd! Heb geduld, gun jezelf die tijd! En vergeet vooral niet ook de kleine successen in het leven te vieren!

6. Omring je met fijne en positieve mensen!

Omring je met fijne en positieve mensen die jou energie geven! Mensen die jou meer en meer in jouw kracht laten staan! Wil jij een grote stap zetten, maar merk jij dat je behoefte hebt om dit eerst te delen met anderen? Kies dan bewust met je dit wilt delen, mensen die jou motiveren, steunen, energie geven en het beste bij je naar bovenhalen.

—————————————————————

Jij bent je eigen obstakel en je bent je eigen oplossing!