Jaaa, daar gaan we weer, nog een rondje! Opnieuw en opnieuw, we blijven rondjes draaien en het is lastig om een patroon te doorbreken. Het is een lastige en een spannende stap om erbuiten te stappen. De vicieuze cirkel kan van alles zijn; een vaste sleur, een baan zonder uitdaging, leven van vakantie naar vakantie. Denk jij het is echt tijd voor verandering? Het kan echt van alles zijn! Patronen waar jij blij mee bent, houden zo! Maar er zijn ook patronen waarbij jij ze liever wilt doorbreken! In deze blog neem ik jullie mee hoe ik reizen heb ingezet om patronen te doorbreken en het creëren nieuwe patronen! Benieuwd naar meer? Lees dan snel verder!

Maar eerst dit, een vicieuze cirkel houdt zichzelf in stand, het blijft zich herhalen tot dat jij het patroon herkent, onderzoekt en doorbreekt. Het is daarom belangrijk dat jij de vicieuze cirkel herkent, je herkent het door herhaling. De oorzaak van de vicieuze cirkel vind je bij jezelf, in je gedachten en je emoties. Om het te kunnen doorbreken is het belangrijk het eerst te onderzoeken. Hiervoor kan je de volgende vragen gebruiken;

Door de situatie goed te onderzoeken, ben jij in staat om de vicieuze cirkel te doorbreken en kan jij nieuwe patronen gaan ontwikkelen. Is het dan in een keer opgelost? Nee, waarschijnlijk niet, het kost tijd en geduld. Maar hoe sneller jij de patronen en signalen kan herkennen hoe makkelijker jij erop in kan spelen. Wees vooral niet gefrustreerd, boos of teleurgesteld als het even niet lukt. Het kost tijd, herpak jezelf, leer ervan en alleen op deze manier kan jij de vicieuze cirkel laten verdwijnen. Stapje voor stapje!

En dan nu! Waarom ik reizen een goed moment vind om te starten met het doorbreken van een vicieuze cirkel!

Tijdens je reis ben je in een nieuwe omgeving en omring jij je met nieuwe mensen, waardoor het makkelijker is om patronen te doorbreken. Je wordt namelijk niet bewust of onbewust teruggetrokken in je vicieuze cirkel(s) door anderen. De mensen kennen jou namelijk verder niet, waardoor het voor jou makkelijker is om het los te laten. Daarnaast is het ook een goed moment om van een afstandje, je vicieuze cirkel, te onderzoeken en opzoek te gaan naar de oorzaak. Hierbij kan je de bovenstaande vragen gebruiken. Je kan jezelf gaan afvragen, wat vind ik van deze vicieuze cirkel en wat wil ik ermee gaan doen? Als je de oorzaak in kaart hebt gebracht, kan je beginnen met het doorbreken! Je wordt namelijk bewust van de signalen, emoties en gedachten die daarbij opspelen. Stapje voor stapje! Val je terug in je vicieuze cirkel, herpak jij jezelf weer en ga je weer door, tot dat de vicieuze cirkel verdwenen is. Het gaat niet allemaal in een keer, het kost tijd!

Het grootste voordeel van reizen en het doorbreken van je vicieuze cirkel is een nieuwe omgeving! Je bevindt je in een nieuwe omgeving en mengt met nieuwe mensen. Je kan makkelijker terugkijken op je patronen in Nederland en hierdoor ook ervaren hoe het is als je het los laat. Uiteraard is dit bij iedereen anders, maar ik heb het zo ervaren! Op reis voel jij je daarnaast ook veel relaxter en ben je ontspannen, waardoor het een goed moment is! Maar het kan ook heel goed zijn, dat jij in dit proces helemaal niet bewust er mee aan de slag gaat, maar dat je er onbewust mee bezig bent gegaan. Bij terugkomst in Nederland, wordt zeker uitgedaagd, je bevindt je weer in je veilige omgeving. Geef niet op na de eerste terug, herpak en geef jezelf de mogelijkheid om te groeien! En dan is het nu tijd voor een aantal tips!

Tips voor het doorbreken van een vicieuze cirkel!

1. Omdenken van je gedachten

Buig elke belemmerende gedachten die jou in de vicieuze cirkel houdt om tot een positieve gedachten. Bijvoorbeeld: belemmerende gedachten: ik wil in een korte tijd heel veel gaan afvallen. Positieve gedachten: ik kies voor een gezondere leefstijl voor de langere termijn, waarbij ik gezond en bewust om ga met eten en ga ik dagelijkse voldoende bewegen om geleidelijk af te vallen.

2. Doe eens iets geks of iets nieuws!

We zijn met zijn allen gewoontedieren, we doen vaak steeds dezelfde dingen! Zo kan het heel goed zijn, dat jij elke dag precies via dezelfde route naar je werk gaat. Of dat jij elke dag precies hetzelfde rondje gaat wandelen. Uiteraard niks mis mee, maar ik daag je uit! Probeer een week lang elke dag minimaal een ding per dag anders te doen, dan anders!

3. Zet jezelf op nummer 1!

Vind jezelf belangrijk genoeg om ook daadwerkelijk stappen te zetten en te ondernemen!

4. Luister goed naar je lichaam!

Je lichaam is de beste raadgever. Je lichaam helpt je met het maken van keuzes, je lichaam geeft signalen om bijvoorbeeld meer rust te nemen. Herken de signalen die je lichaam je geeft en negeer deze niet. Desnoods schrijf je een week lang elke dag op welke signalen je van je lichaam krijgt. Wordt het erger? Komen er meer signalen bij? Neemt het juist af? Hoe harder jij probeert de signalen weg te duwen, hoe harder het terugkomt.

5. Neem rust en je moet niks!

We moeten allemaal zoveel, van onszelf, van onze omgeving en we gaan maar door en door. Ook op momenten dat je lichaam eigenlijk al signalen aangeeft, gaan wij vaak gewoon door. Laat je gedachten eens voorbijgaan zonder dat je er iets mee moet doen. Ga eens op een bankje zitten en voor je uit staren.

6. Ontspan!

Ga regelmatig iets leuks doen, of sporten, wandelen, met vrienden wat voor jou maar werkt. Tijdens de ontspanning kan jij je gedachten even loslaten.

7. Dompel je onder in een nieuwe omgeving!

Ga jij op reis? Dan is dit een mooi moment om eens te gaan kijken naar wat voor een patronen jij hebt. Moet je het dan altijd veranderen? Nee, zeker niet! Onderzoek wat jij ervan vindt, vind je het een fijn patroon? Dan moet je het niet veranderen, maar als je denkt hier wil ik liever van af? Dan is het een mooi moment om eraan te beginnen!

Wil jij een vicieuze cirkel doorbreken, maar het lukt niet? Het doorbreken van een vicieuze cirkel kost tijd en energie. Daarnaast hebben wij bewuste en onbewuste patronen, emoties en gedachten! Waardoor het soms lastig is om deze te herkennen bij jezelf. Wil jij dat ik eens met je meekijk? Laat gerust een berichtje achter op social media!